Ons verhaal

Smit-Bokkum is in 1856 opgericht door de broers Jan en Evert Smit. Zij begonnen samen een Bokkumrokerij (Bokkum is gerookte haring), dit was officieel de eerste rokerij van Volendam. Nadat de rokerij op het Havendijkje in 1916 door overstroming werd verwoest, vestigde de rokerij zich onder de Volendamse dijk, eerst in de Bakkerssteeg en later in de Jozefstraat. Inmid­dels -met het ontstaan van het IJsselmeer en daarmee de massale invoer van paling- was Smit-Bokkum ontwikkeld tot een vermaarde palingrokerij.

In 1961 verhuisde de 4e generatie Smit-Bokkum -Evert en broer Jaap- de rokerij naar zijn huidige, grotere locatie. De verkoop bleef echter tot 2003 vanuit de karakteristieke bovendeur van de familiewoning van Smit-Bokkum in de Jozefstraat.

In 2003 is het rokerijpand grondig gerenoveerd en heeft de 5e generatie -Jan met vrouw Tiny- een restaurant en winkel toegevoegd aan de rokerij. De historische stijl en het ambacht is hierbij behouden; het rookprocedé is zelfs nog exact zoals in 1856. De 6e generatie -Evert- is inmiddels ook volop actief in het bedrijf, dat inmiddels als ESF® gecertificeerd bedrijf een uit­hangbord wil zijn voor het behoud van de traditionele IJsselmeeraal cultuur.

In het restaurant worden nog altijd de klassieke lokale gerechten bereid die vroeger door Tiny voor de vaste winkelklanten in de huiskamer van de Jozefstraat werden gekookt.

Een ambachtelijke visrokerij, een restaurant, het Palingsound-museum, een conferentieruimte, beeldentuin; Smit-Bokkum van de 21e eeuw is divers en toch in alles doordrenkt en verbonden met hetzelfde Volendammer kwaliteitsgevoel. Smit-Bokkum is daarmee een plek waar nostalgie, sfeer en gastronomie samenkomt, smaakvol aan het IJsselmeer.

 

Rondleiding Arrangementen
Reserveren

Telefonische reserveringen voor Rondleidingen ontvangen wij graag tussen 9.30 en 12.30 uur

Sergio Herman en André van Duin op bezoek!

In 2023 zijn we heel blij verrast door het TV bezoek van twee Hollandse grootheden, Sergio Herman met 'Sergio over de Grens' en André van Duin met 'Denkend aan Holland'! Wat een geweldige ervaring en energie hebben ze o...

Lees verder
Blog

Instagram

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden met ID 1.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.

Kom gank en Reserveer!

‘Kom gank‘, zeggen wij in Volendam.
Kom snel, en dan met een warme en uitnodigende ondertoon.
Wij reserveren graag voor u een mooie tafel,
afhankelijk van het weer binnen of buiten op ons zonnige terras.
Heeft u wensen of vragen, we horen het graag!

Reserveren

Site by Merkelijkheid
Geschenken